Saame tuttavaks

Österby tiim

Österbys Sadamakohvikus võid kindel olla, et meie tiim kannab sinu eest hoolt.

Sõna saab Österby peakokk Riho Sommerman

Räägi veidike endast. Kuidas sa sattusid kokaeriala õppima?

Olen 28 aastat vana ja erialast töökogemust on mul kogunenud juba ligi 10 aastat. Ega ma kokaelukutsest lapsest saadik unistada ei osanud, aga kui põhikoolis aru sain, et nooruse lollusest olin õppimise käest ära lasknud ja lootus keskkooli pääseda polnud just suur, hakkasin kutsekoolide pole vaatama. Põhikooli lõpuks olin juba sellise mindsetiga, et minust saab kokk, vähemasti lubasin endale, et lähen ja õpin selle eriala selgeks.

Kirjelda natuke oma kooliteed ja esimesi saavutusi.

Ega ma Haapsalu Kutsehariduskeskuses õppides ka alguses kõige eeskujulikum õppur ei olnud, sest tahtsin köögis kohe suuri tegusid tegema hakata, kuid millegipärast taheti mulle enne teooria selgeks teha. Pärast selgus muidugi, et teisiti seda ametit pidada ei saagi. Mida rohkem mind kööki lasti, seda suuremaks kasvas ka hasart ja põnevus seal olla ja ise katsetada.

Asi hakkas nii meeldima, et kui tekkis võimalus võistlustel osaleda, olin piisavalt julge, et ennast proovile panna. Esimeseks proovikiviks oli koolisisene võistlus vanemate kursuste kokkade vastu, kes olid minu silmis juba päris tegijad. Nagu arvata võiski, põrusin korralikult, sest tegelikult ma ju ei teadnud päris täpselt, mida teen, aga seda suuremaks kasvas soov teada saada.

Järgmisel aastal proovisin uuesti ja siis tuligi võit ära. Kohe pärast seda sai võisteldud ka parima Eesti Noorkoka tiitli nimel. Tol korral kokkasin end teiseks, väga kõva tegija, Margo Paluoja järel. Tervitused ka talle muidugi!

Lisaks sai kooliajal käidud ka Euroopa hotelli- ja turismikoolide assotsiatsiooni AEHT poolt korraldatud kokkade ja teenindajate võistlusel, mis toimus Vahemere kruiisil, kust tulin tagasi auväärse teise kohaga. Võistlemise pisik on külge jäänud, seepärast olen ka viimastel aastatel käinud Eesti parimate kokkadega „Aasta Kokk“ võistluse finaalides jõudu katsumas. Väike adrenaliin annab elule vürtsi.

Mis sind selle töö juures paelub ja miks oled selle töö peale jäänud?

Paelub see töö ise, meeskond, maitsed, lõhnad, kirg, see tunne, kui ka päeva kõige kiirematel hetkedel köögis kõik toimib. Samas ka see, kui asjad-olukorrad vajavad kiiret lahendust ja tegutsemist, et see köögi „süda“ õiges suunas lööma hakkaks.

Kus sa veel oled töötanud?

Kohad, mis minu köögielu enim mõjutanud, on olnud super-ägedate meeskondadega Art Priori ja NOA restoranid. 

Kas oled ka Eestist väljaspool kogemusi saanud?

Kooliajal õnnestus mul Erasmus+ projekti raames lausa kaks korda välismaal erialasel praktikal käia. Sain kokata nii Itaalias kui Portugalis ja päris lähedalt sealset köögivaibi tunda. Natuke olen kätt proovinud ka maakera kuklapoolel, Austraalias.

Riho Sommerman, Österby Sadamakohviku peakokk

Mis su enda lemmiktoit on?

Kõige lemmikumat on päris raske välja tuua. Mulle meeldib päris toit, meeldib ise kasvatatud toit, meeldivad traditsioonilised toidud, aga ka uued põnevad maitsed ja aroomid kõikjalt üle maailma. Kokana töötades pead olema avatud meelega.

Mis sind inspireerib? Mis on kõige suuremad väljakutsed kokatöös?

Raha ja rock’n’roll ikka. Lugege mõnda raamatut, kus tegijaks kokaks saanu oma kogemusi jagab. Nii ongi. Kui köögis on tramm, siis juba ongi rock’n’roll. See inspireeribki.

Miks just Österby Sadamakohvik?

Varasemalt Anželikaga koos töötades sai kord näpuga Haapsalust üle lahe näidatud, et sinna, mere äärde, on kohvikut vaja. Ja kas oli siis kasvav kuu, või õige tähtede seis, aga teoks see sai ja siin ma olen, et endast parimat anda.

Kas oli siis kasvav kuu, või õige tähtede seis, aga teoks see sai ja siin ma olen, et endast parimat anda.

21.augustil andis Österby Sadamakohvikus imekauni kontserdi Uku Suviste. Pärast kontserti jäädvustasime Uku ka koos meeskonnaga pildile

Hooaja lõpetamine koos kohviku- ja  Haapsalu Veetakso meeskonnaga.

Aitäh kõigile ilusa suve eest !

Meie tiim

Nemad kannavad sinu eest hoolt

Österby Sadamakohvikupere on sõbralik ja hoiab ühte. Anname oma parima, et sa ennast meie juures mõnusasti tunneksid. 

Anželika

Perenaine

Anneli

Kokk

Adele

Abikokk

Ülle

Kokk

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook
Instagram